9. nov 2009

Laske mardid sisse tulla, marti, marti...

Mardisandiks käimisest

Mardisantideks käisid peamiselt mehed, kellest mõned olid naisteks riietatud, et pärast mardipulmi pidada. See oli meeste püha. Mardisantide näod olid tahmased ja valevurrud ees, kasukad pahempidi seljas. Polnudki aru saada, kes poiss, kes tüdruk.
Vitsaga löödi vastu akent ja tehti hirmsat häält. Esimart luges ukse pealt

Laske mardid sisse tulla,
mardid tulnud kaugeelta,
mardi küüned külmetavad,
mardi varbad valutavad.

Perenaine laskiski mardid sisse. Mardid olid hirmsate nägudega. Nad tantsisid ja mängisid. Martide saabudes algas toas möll ja kilkamine ning mõistatuste mõistatamine.

Mardiisa sõitis ratsahobuse seljas suure trampimise ja hirnumisega. Hobuseks oli tal LUUD, mille ümber oli ta sidunud valgest paelast valjad ja ohelikku hoidis ta pihus. Ise istus ta kaksiratsi luua seljas ja tema selja taga käis valge hobusesaba üles alla viuh-viuh. Sabaks oli linapeo. Mardiisal oli kasukas seljas ja habe ees. Mardiemal oli ilus punaste nööpidega must mantel seljas, punase otsaesisega tanu peas ja mustast siidist näokate silmade ees. Lastel olid pahempidi kasukad ja papist näokatted ees. Siis hakkas üks martidest suupilli mängima. Tantsiti polkat. Martidele pakuti karaskit ja lihapätsi. Siis küsisid mardid andeid:

Perenaine peenikene,
otsi mardile osada,
katsu mardile kalada.
Mart ei taha lambalihada
ega lahja lehmalihada.

Perenaine tõi neile toiduaineid lihast õunteni, vahel isegi liigsed mardihaned said kaasa, aga ka maiustusi, mett, pähkleid, kommi. Peremees pakkus õlut. Siis küsiti laste järgi, kontrolliti nende lugemisoskust loeti "kas on linnukesel muret". Anded said mardid enne laste loetamist kätte. Kui lapsed hästi lugesid, said nad Mardi käest kommi.

Siis istus mart hobuse selga trampis ja hirnus ja kaapis jalga minema minnes. Sooviti vilja- ja karjaõnne ja lauldi endid minema.

Kommentaare ei ole: